UITNODIGING CAMBODJA UPDATE 2015 - Samen aan de slag voor een duurzaam Cambodja

Beste,

Graag nodigen wij u (en iedereen die u mee wilt nemen) uit voor de vijfde ‘Cambodja Update’ van Stichting Toetssteen met als thema: “Samen aan de slag voor een duurzaam Cambodja”, op zaterdag 18 april a.s. van 11.00 tot 14.00 uur in bij onze hoofdsponsor van de afgelopen jaren, Van Werven in Oldebroek.

Deze ‘Cambodja Update 2015’ is bedoeld voor al onze sponsors, sympathisanten en als terugkomdag voor de Huizenbouw Teams van 2011-2015. We willen u graag op een transparante manier informeren over de besteding van de ingezamelde gelden en verslag doen van onze laatste huizenbouwreis. Uiteraard zijn ook de pers en alle anderen die in het duurzaam ontwikkelen geïnteresseerd zijn van harte welkom.

We ontvangen een aantal bevlogen sprekers die u iets zullen vertellen over het creëren van een duurzame omgeving voor alle Cambodjanen. Welke bijdrage kunnen wij als Stichting Toetsteen aan dit millennium doel leveren?  Wij blijven natuurlijk volop huizen en waterputten bouwen en we vinden ook de realisatie van het ziekenhuis voor vrouwen Nokor Tep van toegevoegde waarde voor een gezond en duurzaam leefmilieu. Maar hoe kunnen we onze Nederlandse kennis op gebied van recycling en watermanagement inzetten voor de mensen daar in Cambodja?  Kom ook naar onze informatieve en altijd gezellige bijeenkomst om meer te horen over het werk van Stichting Toetssteen en onze recente projecten in Cambodja.

 

 
Lees het een verslag

Stichting Toetssteen maakt weer veel mensen blij

 

Met de geweldige steun van onze trouwe sponsors en onze partners Van Werven, Wilde Ganzen en in 2014 ook de Rabo bank, hebben we Janne Ritskes van Tabitha met een drietal grote cheques een flinke brok in haar keel bezorgd. Ofschoon ze heel wat gewend is, was de schenking van 150.000 usd door Stichting Toetssteen voor haar een enorme verrassing.

Het geld van de cheques is als volgt verdeeld: voor de huisjes is 30.000 usd ter beschikking gesteld, naar de waterputten ging 70.000 usd en voor het Nokor Tep ziekenhuis was 50.000 usd opgehaald

Voor volgend jaar wordt het een hele toer om dit succes te gaan benaderen, nu de Euro iedere dag in waarde daalt t.o.v. de dollar. We hopen komend jaar daarom een extra gulle bijdrage van u te mogen ontvangen.

 

 

AGENDA 18 april Thema "SAMEN AAN DE SLAG VOOR EEN DUURZAAM CAMBODJA"

Op zaterdag 18 april a.s. tussen 11.00 en 14.00 uur vindt de 5e ‘Cambodja Update’ van de Stichting Toetssteen plaats. Jullie zijn allen van harte welkom vanaf 10.30 uur.

Locatie: Van Werven, Zuiderzeestraatweg 74, Oldebroek (http://www.vanwerven.nl)

De agenda van de bijeenkomst:

  1. Opening door voorzitter Giulio Tomaello met het jaarverslag over 2014.
  2. Gertjan van Tilburg vertelt over de belevenissen van het team  "De Beide Handjes" tijdens de Huizenbouwreis 2015. Annie van Tilburg zal het door haar gemaakte fotoboek presenteren.
  3. Uitnodiging tot  deelname aan de 6e Huizenbouwreis 2016. Vermoedelijke reisdatum: 9 t/m 18 januari 2016.
  4. Gastspreker Ewout Suithoff (ZOA –Hfd. Fondsenwerving en Voorlichting) vertelt ons over de rol die ZOA decennia lang in Cambodja heeft vervuld. Hij sluit verder aan op de werkzaamheden die NGO's nu doen.
  5. Pauze (± 12.30 uur): broodjeslunch met koffie/thee.  
  6. Ton van der Giessen  (Alg. Dir. Fa. Van Werven, Voorzitter BRBS Recycling en oud deelnemer) over de brug die wij in Nederland kunnen slaan naar een duurzaam Cambodja. “Waarom bouw je een “thuis” in een land ver hiervandaan? Wat doet het met je als je zelf weer “thuis” bent.
  7. Afsluiting (± 14.00 uur) door de voorzitter.

De kosten voor uw deelname bedragen 10 euro per persoon. Alle consumpties en broodjes zijn gratis. De kosten kunt u overmaken via Ideal of u kunt contant betalen bij binnenkomst. 

 

klik hier op DONATIE VIA IDEAL 

klik hier op AANMELDINGS FORMULIER

Of stuur een mail naar mariska@stichtingtoetssteen.nl

 

AANMELDING FORMULIER

WATER MAAK HET VERSCHIL

  

Janne is verwonderd

WATER VOOR EEN DUURZAAM LEEFMILIEU

Een van de millennium doelstellingen van 2000 luidt: In 2015 moet het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn gehalveerd. Wij dragen met de bouw van waterputten en reservoirs constructief bij aan de toegang van de mensen in Cambodja tot schoon en drinkbaar water! Het is noodzakelijk voor een goede hygiëne en essentieel voor akkerbouw en veeteelt, de bronnen van onze voeding.

In het interview van Janne Ritskes met Norng Sim, 63 jaar oud, vertelt deze bewoonster over de verkregen welvaart en straalt zij van blijheid. Een gezin voeden van maar liefst 6 kinderen en een oma is buitengewoon zwaar. Ze vertelt Janne over het land, de waterput en de vele gewassen als rijst, watermeloen, trakun, bonen, etc. Het is een gepassioneerd verhaal over jarenlang heel hard werken, over zaaien, oogsten en het vermarkten van de producten en dan nu eindelijk, een beter leven! Mevrouw Sim is blij om met haar geld verschillende dingen te kunnen doen. Het onvoorstelbare is haar overkomen, zegt ze. ”Ik kan nu 3 maal per dag eten, ik heb eigenlijk alles wat ik maar wens”. Deze verscheidenheid en de beschikbaarheid van financiële middelen vervullen haar van een groot geluk.

Dit verhaal brengt ons bij een duurzaam leefmilieu. Alles in Cambodja wordt door de mensen gebruikt en hergebruikt om inkomen te genereren. Met water wordt spaarzaam en zorgvuldig omgegaan. Samen met uw donaties maken we Cambodja Groen. Komend jaar willen we onze aandacht meer richten op het milieu, om duurzame ontwikkelingen in gang te helpen zetten. Met de kennis van Cambodja zoals onze ervaren partner Janne Ritskes van Tabitha die heeft, kunnen we gezinnen als die van Norng Sim steunen. Doneer daarom voor de bouw van de laatste 85 waterreservoirs van het lopende waterputten programma van 250 stuks. De Wilde Ganzen verhoogt uw bijdrage met 55%. We moeten nog een flinke slag maken en 10.695,= euro inzamelen om onze Water = Groen actie tot een groot succes te maken. Help daarom mee en geef ons uw steun!

 

Lees hier het hele interview : 

 

 

 

Bekijk de foto

LUSTRUM REIS CAMBODJA GESLAAGD!

 

De samenstelling van de deelnemers is iedere bouwreis steeds weer anders. Maar wat de reizen gemeenschappelijk hebben, is dat ze allemaal indrukwekkend en gezellig waren. Iedereen is zich er van terdege bewust dat ze een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld en weet dat de anderen in de groep daar hetzelfde over denken. Ook dit jaar hebben we genoten van de schoonheid van Angkor Wat, hebben we de armen in hun hoge paalwoningen gezien aan het Tonle Sapmeer en heeft Janne Ritskes bij ons weer een lach en meerdere tranen op het gezicht getoverd. We hebben met eigen ogen kunnen zien wat de aanwezigheid van water in het leven van de Cambodjanen betekent. Water is voedsel, zonder water is er geen leven.

Nu het ondergrondse gedeelte en de eerste verdieping van het Nokor Tep ziekenhuis voor vrouwen in Phnom Penh zijn gebouwd, wordt de enorme omvang van het ziekenhuis pas goed zichtbaar. Het is uniek in Azië en de voortgang van de bouw wordt nauwlettend door de omringende landen in de gaten gehouden. Als het project in Cambodja slaagt, dan heeft dat een positief effect voor miljoenen vrouwen in Azië. Een aantal deelnemers heeft spontaan in het totaal meer dan 50.000 usd gedoneerd en dat zijn toch weer zo´n 100 grote mixers vol met beton!

Het hoogtepunt van de reis was natuurlijk ook dit jaar weer het bouwen van een twintigtal woningen in de regio Kep, in het zuiden van Cambodja. Onze ervaren bouwmeester Henk heeft met grote precisie de bouwteams samengesteld en dat bleek een gouden greep. Cor en Giulio konden er met een gerust hart even tussen uit om de voortgang gang te zien van eerder gerealiseerde projecten. Er wordt drie keer per jaar geoogst, er staan steeds meer dieren op het groene land en een flink aantal kinderen gaat naar school en kan Engels lezen.

Kortom, we verlieten Cambodja met een goed gevoel en in de wetenschap dat het land enorm in ontwikkeling is! Als u zich opgeeft voor onze komende reis, kunt u het zelf aanschouwen!

 

Bekijk de film

ZIEKENHUIS NOKOR TEP VOOR EEN GEZOND LEEFMILIEU

Maart is traditiegetrouw de maand van de Internationale Vrouwendag. Een maand waarop we ons focussen op de successen en de noden van de vrouwen wereldwijd. We hebben het onlangs met eigen ogen kunnen zien: de bouw van het vrouwen ziekenhuis Nokor Tep in Phnom Penh vordert gestaag. Maar er zijn nog meer positieve mijlpalen te melden. Zo heeft de Britse (duurzame) cosmetica fabrikant Lush Cosmetics (met 800 filialen in 51 landen) toegezegd het project op te nemen in hun Charity pot. Onlangs is de Nokor Tep Foundation Australia opgericht met een enthousiast team van fondsenwervers. Maar ook Stichting Toetssteen heeft zich tijdens de laatste bouwreis met een donatie van maar liefst 50.000,= euro van haar beste kant laten zien.

Waar gaat dat geld nu heen? Wat kunnen we ervoor doen?

Er komt heel wat bij kijken om een ziekenhuis met 220 bedden te realiseren. Zo heb je 18 consultatie kamers nodig, 2 laboratoria, 4 operatie kamers, een recovery en intensive care unit, een eerste hulp, een crisis centrum en een radiologie afdeling. Het inventaris is al voor een groot deel toegezegd. Nu is het gebouw gereed tot en met de begane vloer. De installatie van het leidingwerk is een volgende grote klus. Maar langzaam aan groeit het gebouw naar de eerste verdieping en dan volgen nog twee verdiepingen.

Straks werken hier 26 specialisten die 300 onderzoeken per dag uit zullen voeren en zal het mogelijk zijn om jaarlijks 1200 kanker patiënten te behandelen. Men rekent op zo’n 40 nieuwe patiënten per dag. Onze bijdragen worden nu nog in constructief beton omgezet. Het is een duurzame investering in de gezondheidszorg voor vrouwen en dit is een enorme verbetering van hun leefmilieu. De Nokor Tep Media film leert ons dat vrouwen in Cambodja de spil zijn in het gezin. Onze bijdragen verminderen het leed, maken scholing mogelijk van lokale verplegers en artsen. Stichting Toetssteen is er zeer trots op dat zij de allereerste donatie heeft verricht voor dit indrukwekkende ziekenhuis. Ofschoon we sindsdien grote vorderingen hebben gemaakt, zijn we er echter nog niet. Draagt u ook bij aan het ziekenhuis?

Doneer ook € 10,00 of meer en help mee aan de realisatie van Nokor Tep! via IDeal

Klik hier voor uw donatie via IDEAL

 

aanmelden nieuwsbrief